Banner
Banner

Бъдещето, отразно в архитектурното тврчество на Заха Хадид

Невен Яворова, Снимки ArtPrice и интернет

Уникална изложбена зала, дело на световноизвестната архитектка – Заха Хадид, отново шашна Лондон. Този път сътрудничествто е с Roca. Световната архитектка от иракски произход казва, че получила вдъхновението си за този проект от водата и нейната стихийна сила.   

«Очарователно взаимодействие между архитектура и природа” – така Заха Хадид обобщава работата си за Roca. Нейната стихия са природните форми, които създават  лекота в работата на екпа й. «Всяка сграда е замислена и проектирана с използването на система за природна организация и растеж, казва Заха, която е с британски паспрт. Сградата на Roca London Gallery  е въплъщение на желанието й  да пресъздаде усещане за поток в градска интериорна среда. Мебелите,  проектирани специално за залата, са в същата флуидна стилистика.

През 1972 година Заха Хадид започва своето обучение по архитектура към Архитектурната асоциация в Лондон. Получава награда за дипломната си работа през 1977 г. След завършването си става преподавател в заведението, дало дипломата й, поема и катедрата на Кензо Танге във Висшето училище за дизайн в Харвардския Университет; работи като гост преподавател в Илинойс, Охайо, Чикаго, Ню Йорк.... Дълги години тя и собственото й  архитектурно студио се занимават с малки проекти, докато под нейно ръководство през 2003 г. не се появява една от най-мащабните сгради в съвременната архитектура - Музеят на съвременното изкуство в Синсинати. По това време Заха Хадид реализира още два свои респектиращи проекта - сградата на BMW в Лайпциг и музея "Ордрупгаард" в Копенхаген, Дания.

Признанието не закъснява и през 2004 г. Хадид става първата жена - носител на най-престижната награда в областта на архитектурата- наградата "Прицкер". Преди няколко седмици Кралският институт на британските архитекти – “RIBA” обяви, че за тазгодишният призьор на «RIBA Stirling” е Хадид – вече за втори път. Тя пък обобщава своето творчество до момента така: „Ние конструираме сгради, представляващи оригинален опит, някаква странност и новост, която може да се сравни с изживяването, което изпитваш,  когато отидеш в нова страна.”
А обиколката на Заха Хадид из различните страни на въображението, а и на реалността, продължава.

Banner